En dag på landet

 
 
Kanske är det här den sista veckan med sommar som vi får uppleva i år innan hösten och kylan slår till och bladen på träden färgas gyllene. Det gäller att fånga de sällsynt vackra sommardagarna i Sverige, så veckan har tagits tillvara med kvällspicknick vid sjön, promenader, glass för att tillslut idag avslutas med en riktig pensionärsutflykt ut i ett prunkande sommarlandskap. Ett av målen blev Hofsnäs Herrgård och lunch på deras terass med utsikt över sjön och ett besök i deras underbara lilla saluhall för inköp av lokalproducerade råvaror.
 
 
 
 
 
lada landet landsbygd saluhall sommar
0 kommentarer

Mammas Rabarberkaka

En av de mest uppskattade och frekventa kakorna från min barndom var när mamma under sommaren rörde ihop sin rabarberkaka. Kanske är det inte ett unikt recept, men recept behöver inte alltid vara unika för att vara briljanta. Den här långpannekakan är ultimat - Lättbakad, ger många kakor och framför allt är den sjukt god.
 
 
10 rabarberstjälkar (små)
10 ägg
1l socker
1l vetemjöl
kanel
smör
pärlsocker
 
Sätt ugnen på 180°c. Skala och skär rabarbern i bitar. Rulla bitarna i socker.
Smörj och bröa en djup ugnsplåt.
Vispa ägg och socker, vänd ned mjölet.
Häll över smeten i plåten och strö över rabarber och kanel. Hyvla över smör så det täcker hela kakan och avsluta med pärlsocker.
Grädda i ungefär 25-30 min.
 
Skär kakan i lagom stora bitar när den svalnat och servera med lättvispad grädde, eller ät som den är. Går perfekt att frysa in och tina när man behöver lite hembakad kaka.
 
 
Follow
Mat
baka buffe enkelt fika kaka rabarber sockerkaka
2 kommentarer

Hemkokad krusbärssylt

 
Krusbär är ett så underskattat bär som ofta känns lite bortglömt jämfört med hallon, jordgubbar och blåbär. Så synd, för det här lite större, syrliga bäret är jättegott och går att äta till mycket. Jag länsade min mammas krusbärsbuske och kokade en fin krusbärssylt - kraftig i smaken och nästan stickande sötsur. En klick på en krämig bit brie på ett knäckebröd med havssalt blev en perfekt kombo!
 
 
Krusbärssylt
 
ca 1 l krusbär
0,5 dl vatten
2,5-3,5 dl socker (smaka av)
 
Skölj och snoppa krusbären och låt dem koka upp tillsammans med vattnet. Låt koka tills bären blivit mosiga och det blivit "såsigt", uppskattningsvis 10 min.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt sockret lite i taget, smaka av till önskad söthet.
Låt puttra ett par minuter till och skumma av väl.
Desinficera en glasburk med tätförslutande lock genom att sänka ned den i kokande vatten och låt den sedan lufttorka.
Häll sylten i burken och stäng locket, låt svalna ett tag och förvara sedan sylten kallt.
 
Känner man att man saknar de sedvanliga tillsatserna som finns i köpesylt kan man tillsätta lite citronsyra eller natriumbensoat i sylten i slutet. Båda har en konserverande verkan och minskar risken att sylten möglar, men kan å andra sidan medföra allergi- och överkänslighetsreaktioner.
 
 
 
Follow
Mat
0 kommentarer