Inlagda rödbetor och rödbetssallad

Är det någon tid då det absolut är helt okej att köpa halv- och helfabrikat så är det på julen. Då skall familj och nära prioriteras och känner man sig stressad över allt som skall göras tycker jag definitivt inte man skall skuldbelägga sig själv för att man inte lagat hela julbordet från grunden.
 
Vissa blir nästan provocerade av mitt piffande, pyntande och matlagande och det gör mig ledsen. Jag har inte startat den här bloggen för att folk skall få dåligt samvete, utan endast för att jag gillar min lilla husmorshobby och för att det är avslappning för mig, får tankarna att gå åt andra håll och gör mig glad. Som mina vänner vet gör jag allt sådant här oavsett blogg eller inte.
Skuldbelägg inte er själva, jag äter också makaroner med ketchup (som jag inte gjort själv). Vill man däremot någon gång ibland greja lite i köket så kan man hitta inspiration här, om man vill.
God jul på er och njut av era mamma Scan köttbullar, det skall jag göra!
 
... Däremot tänkte jag i år äta dem med en enkel, hemgjord rödbetssallad! Recept kommer här nedanför.
 
 
Förra veckan lade jag in rödbetor istället för att tentaplugga. Det är enkelt att göra, men färdiginlagda rödbetor från mataffären går lika bra till rödbetssalladen.
 
Inlagda rödbetor
ca 1 kg rödbetor
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
10 st kryddnejlikor
En liten bit pepparrot
 
Koka rödbetorna tills de är mjuka och spola sedan med kallt vatten och gnid av skalet med händerna. Jag tycker det är lite mysigt och mediterande att gnida av rödbetsskal, men har man inte den fetischen kan man lika gärna köpa färdigkokta rödbetor.
Skär rödbetorna i skivor, klyftor eller ha dem hela om de är små. Jag gjorde mina 3 mm tjocka med en mandolin.
Koka upp ättika, socker, vatten, och kryddnejlikor.
Skala pepparrotsbiten och lägg ned den i en burk med tätförslutande lock tillsammans med rödbetorna och häll över 1-2-3 lagen. Det är viktigt att lagen täcker rödbetorna.
Låt stå i kyl minst två dagar innan du äter dem.
 
Pepparroten fungerar i inläggningen som ett helt naturligt konserveringsmedel.
 
 
Rödbetssallad
Många använder äpple i sina rödbetssallader. Jag är inte så förtjust i det, men vill man kan man bara tillsätta ett finhackat äpple tillsammans med rödbetorna.
1 dl creme fraiche
0,5 rödlök
Ett gäng inlagda rödbetor, jag tog ungefär 1/3 av min burk.
 
Finhacka rödlök och hacka rödbetorna. Blanda med majjo och cremefraiche, krydda med salt och peppar och smaka av. Häll upp i en burk och förvara i kylen.
Mat
0 kommentarer