Stek till söndagsmiddag

En stek är ju nästan så mycket söndagsmiddag det bara kan bli. Vår helg fick avslutas med en fin kalvstek, men istället för den klassiska brunsåsen och potatis blev det en lite roligare version med potatissallad med parmesan, örter och ruccola samt en ceasardressing.
 
 
 
 
Steken
 
Ca 1kg kalvstek
3 vitlöksklyftor
Örtkryddor provencale
Balsamvinäger, "en fin blaffa"
1 msk soja
Matolja
Svartpeppar
 
Putsa köttet från senor och lägg det i en plastpåse eller bunke. Krossa vitlöksklyftorna med sidan av en kniv och släng ned dem tillsammans med resten av ingredienserna på köttet. Mojsa runt så hela köttet blir täckt och låt sedan marinera i kylen i ett par timmar.
Sätt ugnen på 100°c. Salta köttet och stek sedan i smör runt om på alla sidor, tryck in en termometer och låt köttet gotta sig i ugnen tills det når en innertemperatur på 60°c, ungefär 1,5-2h. Ta ut köttet och täck med aluminiumfolie, låt vila 5-10min. Skär sedan upp i skivor.
 
 
Potatissallad med parmesan, örter och ruccola
 
Färskpotatis
Blandade örter (jag tog basilika, persilja och gräslök)
Citronzest från en halv citron
Olivolja
Parmesan
Smör
Ruccola
 
Koka potatisen i välsaltat vatten. Häll av vattnet och klicka i ca 2-3 msk riktigt smör, slunga runt så det täcker alla potatisar. Hacka örter och riv citronzest, blanda med 1 msk olivolja och rikligt med riven parmesan på ett fint fat. Ta några tag med pepparkvarnen och salta. Häll över de varma potatisarna och blanda runt, toppa med ruccola.
 
 
Ceasardressing
 
1 dl hemmaslagen majonnäs
1 dl creme fraiche
4 sardeller
1 stor vitlöksklyfta
Parmesan
 
Blanda majjo och creme fraiche. Mosa sardellerna med en gaffel och rör i samt pressa över vitlöken. Riv i rikligt med parmesan och krydda med salt och peppar.
Bästa dressingen om ni frågar mig, som självklart lika gärna kan blandas samman med de andra klassiska ingredienserna till godaste ceasarsalladen.
 
 
Follow
Mat
1 kommentar