Ärtskott

 
 
 
 
Något bland det bästa som finns är ju när man själv har odlat sin egen mat. Något som kan låta lika delar romantiskt som omöjligt, i synnerhet om man har en avsaknad av både gröna fingrar, trädgård eller balkong. Men det finns ändå enkla saker man kan odla som inte direkt kräver något av det. En av de sakerna är ärtskott. Så enkelt att odla men ger ändå den malliga känslan av att själv ha drivit upp sin föda ur jorden.
 
Börja med att gå till närmsta mataffär och köp ett paket vanliga, gula ärtor. Söker man sedan på hur man odlar ärtskott på internet får man upp instruktioner om blötläggning och allt möjligt. Säkert är det bra, men absolut inte en nödvändighet. Men lägg ärtorna i vatten i några timmar om du känner att du har lust för det. Fyll sedan valfri behållare (djup tallrik, gammal glasskartong, kruka, en gammal sko, whatever) med vanlig hederlig jord. Strö ut ärtorna och täck dem lite lätt med jord, ett tunt lager. Det gör ingenting om vissa är blottlagda.
Sedan är det bara att vattna de små liven. I början är det extra viktigt att ärtorna är fuktiga hela tiden, så om man vill kan man täcka dem med plastfolie för att vattnet inte skall avdunsta lika fort.
 
Inom ungefär en vecka kommer fina ärtskott sträcka sig upp ur jorden och vara redo för ditt matsmältningssystem. Vattna ungefär en gång om dagen.
 
Tips! Vill du fortsätta skörda dina ärtskott utan att behöva så nya är det bara att klippa av dem precis ovanför nedersta bladet, då växer nya skott upp från samma "stam".
 
Level 2:
Känner du att dina nya trädgårdsmästarkunskaper fyllt dig med självförtroende och att du är redo att ta odlingen till nya höjder kan du fortsätta med level 2.
Istället för att fortsätta knippsa av dina skott och äta på frukostmackan kan du låta dem växa fritt. Sätt ned grillpinnar och spänn runt tråd eller något annat som kan skotten kan växa på - de gillar att klättra och vira in sig i saker. Så småningom kommer skotten bära frukt och ge dig ärtskidor att äta.
 
Själv har jag ännu inte kommit till level 2, men det har min kompis Ansoff, så tack för tipset!
mat
0 kommentarer