Rensa kylskåpet med Pulled Pork Pizza

 
 
Trots att helgens pulled pork fick vara middag både lördag och söndag fanns det ändå en hel del kvar. 1kg fläskkarré är ju trots allt ganska mycket och vi är inte direkt några grovarbetare.
Pizza brukar vara en av de rätter som lämpar sig alldeles ypperligt för kylskåpsrensning - faktum är att det ofta är just så man gör pizza i Italien, man slänger på gårdagens rester på en pizzadeg.
Så vår pulled pork fick gå samma öde till mötes, på äkta italienskt vis. Det lär nog bli mer rester över efter pulled pork i framtiden, för den här pizzan blev helt magisk...
 
För att maximera kylskåpsrensningen fick två väldigt halvdana tomater bli en tomatsås och förra veckans gamla torra ostskalk bli riven. Man skall inte vara så rädd för att använda "gammal" mat. Visst, den ser kanske inte skojig ut men det är inget fel på den. Ofta kan man bara skära bort det som ser dåligt ut. För att vara ännu mer på den säkra sidan kan man hetta upp maten, alltså använda halvdan paprikan i en gryta istället för i en sallad, som du annars kanske hade tänkt ha den till.
Kött tycker jag är extra viktigt att man tar vara på. Har ett djur dött för att du skall äta det kan du åtminstone visa det den respekten att du äter upp den istället för att slänga hen i soporna.
 
 
 
Deg
5-6 dl vetemjöl
1/2 paket torrjäst
1 msk honung
1 msk flingsalt
ca 2 dl ljummet vatten
 
Tomatsås
ca 2 tomater
1 liten vitlöksklyfta
0,5 dl ketchup
0,5 dl vatten
 
Topping
Resterna av majs- & tomatsalsan (om du har någon)
Riven ost
Mozarella
Ev. jalapenos, om du vill.
Ruccola
 
Blanda ut jästen i 5 dl mjöl. Tillsätt honung, flingsalt och vatten och knåda ihop till en elastisk, kladdig deg. Blanda ut med mer mjöl om du tycker det behövs.
Låt jäsa 45-60 min.
Hacka tomaterna och skiva vitlöken tunt. Lägg i en kastrull tillsammans med ketchup och vatten och koka upp. Helst skall man koka tills tomaterna är helt mosade, men jag hade dåligt tålamod och tog bort kastrullen innan och det går bra det med. De enda reglerna som finns inom matlagning är de du sätter själv.
Sätt ugnen på 225-250°c.
Mjöla bänken. Ta upp degen och dra i den försiktigt och vik över sig själv ett par gånger. Jobba ut till en rundel i luften. Det går också bra att kavla ut degen. Degen behöver inte vara jättetunn, utan lite lagom.
Lägg degen på en plåt med bakplåtpapper, bred över tomatsåsen och sprid ut riven ost. Fördela pulled porken på pizzan, men försök att inte få med så mycket vätska då pizzan annars lätt kan bli geggig. Toppa även med resterna från majs- och tomatsalsan om du har något kvar, annars kan jag tänka mig att jalapenos också är gott att ha på.
Riv över mozarella.
Baka i mitten av ugnen i 10-20 minuter, tills kanterna har fått en fin färg. Toppa med ruccola.
Mat
italienskt kylskåpsrensning mat middag pizza pulled pork rester
0 kommentarer