Adventskalender

Många slår bakut bara man nämner ordet jul i oktober. Men jag tänker inte börja nynna på julmusik och pynta med tomtar riktigt än. Det får vänta till november.
 
Tills dess tänkte jag bara tipsa om lite förberedelser man kan göra redan nu, vilket kan minska stressen när julen väl kommer och ger mer tid till att njuuuuuuta.
På pinterest hittade jag dessa fina etiketter, helt gratis att skriva ut som någon duktig människa lagt ut. På Lagerhaus köpte jag sedan små godispåsar i brunt papper som etiketterna sedan tejpades på med lite dubbelhäftande tejp. Dessa skall sedan fyllas med roligheter och sättas upp på någon fin tråd till sambon att öppna dag för dag fram till jul. Fint och enkelt tips till årets adventskalender!
 
 
advent adventskalender etiketter jul julkalender julklapp påsar
0 kommentarer

Sparrisrisotto

Ja, nä, jag vet, det är inte säsong för sparris. Men man kan inte vara så duktig och PK varje dag, så ja nu blev det sparris från Peru.
Vill man däremot vara lite duktigare än mig kan man enkelt byta ut sparrisen mot exempelvis svamp eller något annat gott.
 
Nyckeln till en lyckad risotto tycker jag är att börja avsluta den Innan riset är perfekt, innan riskornen har fått den där alldeles lagom hårda kärnan. Annars riskerar risotton att bli överkokt och därmed kännas grötig. Detsamma kan vara värt att tänka på när man exempelvis kokar pasta.
 
 
 
Sparrisrisotto 2 port
 
1 knippe sparris
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl avorioris (eller annat risottoris)
ca 1 dl vitt vin
Höns- eller grönsaksbuljong
Parmesan
Smör & rapsolja
Ruccola
Olivolja
 
Koka upp buljong.
Finhacka lök och vitlök fint.
Fräs någon minut i smör och rapsolja, tillsätt riset och fräs tills riset börjar bli lite genomskinligt. Var noga med att det inte bränns och att löken inte får färg.
Häll i vinet och rör om. Häll i en skopa buljong och låt det koka in. Fortsätt sedan att skopa i buljong allt eftersom vätskan minskar i risotton, rör om ofta.
Knäck/skär av ändarna längst ned på sparrisarna. Skär i sneda 1 cm stora bitar och fräs lätt i smör och rapsolja.
När risotton börjar bli klar men ännu inte är perfekt - rör i sparrisen och Sjukt mycket riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
Risotton skall vara krämig men inte rinnig eller blöt och ha en kärna i riskornen som ger tuggmotstånd.
Garnera med ruccola, ännu mer parmesan och ringla över lite olivolja.
 
Mat
fest festmat italienskt mat parmesan risotto ruccola sparris sparrisrisotto
0 kommentarer

Details

 
 
 
 
Små saker som lyfter upp vardagen behöver inte vara så dyra eller komplicerade. Ett gäng färska liljor till exempel. Det luktar såå underbart i hela vardagsrummet!
Ny ljusstake och marmorbricka från Jotex. Sjukt billig ljusstake för övrigt - strax över 100-lappen!
 
 
 
blommor höst inredning liljor ljus ljusstake marmor
1 kommentar