Sparrisrisotto

Ja, nä, jag vet, det är inte säsong för sparris. Men man kan inte vara så duktig och PK varje dag, så ja nu blev det sparris från Peru.
Vill man däremot vara lite duktigare än mig kan man enkelt byta ut sparrisen mot exempelvis svamp eller något annat gott.
 
Nyckeln till en lyckad risotto tycker jag är att börja avsluta den Innan riset är perfekt, innan riskornen har fått den där alldeles lagom hårda kärnan. Annars riskerar risotton att bli överkokt och därmed kännas grötig. Detsamma kan vara värt att tänka på när man exempelvis kokar pasta.
 
 
 
Sparrisrisotto 2 port
 
1 knippe sparris
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl avorioris (eller annat risottoris)
ca 1 dl vitt vin
Höns- eller grönsaksbuljong
Parmesan
Smör & rapsolja
Ruccola
Olivolja
 
Koka upp buljong.
Finhacka lök och vitlök fint.
Fräs någon minut i smör och rapsolja, tillsätt riset och fräs tills riset börjar bli lite genomskinligt. Var noga med att det inte bränns och att löken inte får färg.
Häll i vinet och rör om. Häll i en skopa buljong och låt det koka in. Fortsätt sedan att skopa i buljong allt eftersom vätskan minskar i risotton, rör om ofta.
Knäck/skär av ändarna längst ned på sparrisarna. Skär i sneda 1 cm stora bitar och fräs lätt i smör och rapsolja.
När risotton börjar bli klar men ännu inte är perfekt - rör i sparrisen och Sjukt mycket riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
Risotton skall vara krämig men inte rinnig eller blöt och ha en kärna i riskornen som ger tuggmotstånd.
Garnera med ruccola, ännu mer parmesan och ringla över lite olivolja.
 
Mat
fest festmat italienskt mat parmesan risotto ruccola sparris sparrisrisotto
0 kommentarer