Gnocchi på sötpotatis med hasselnötter & salvia

 
Det finns en första gång för allt.
Den här helgen togs min gnocchioskuld. Det var bökigare än vad jag väntat, men i slutändan var det ändå värt mödan, och framtida gnocchis lär nog både gå snabbare och bli snyggare än dagens dagisklumpar.
Inspirationen till mina gnocchis fick jag när jag i somras för första gången åt det på en restaurang i San Francisco, då däremot med vanlig potatis istället för sötpotatis, men smaksatt på liknande sätt med några slags nötter, salvia och rikligt med smör. Ingen bantarätt det här alltså, men ibland är man värd det där lilla extra.
 
Smeten
(gnocchismeten ger ca 4 portioner. Frys in innan tillagning om ni inte tänker äta alla)
ca 600g sötpotatis
125g ricotta
0,5 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl (+ mer till utbakning)
ca 0,5-1 dl riven parmesan
1 ägg
 
Till resten av rätten
(till 2 pers)
1 kruka salvia
1 handfull hasselnötter
ca 50g smör
Tryffelolja
Olja (helst en naturell)
 
Sätt ugnen på 200g°. Picka hål i sötpotatisen/arna med gaffel och rosta hel i ungefär 1h. Dela därefter på mitten och låt svalna.
Gröp ur sötpotatisen och blanda med resterande ingredienser till smeten i en matberedare, salta och peppra och mixa till en riktigt jämn smet. Smaka av smeten tills den är lagom kryddad.
Täck med plastfolie och låt stå i kyl minst 2h.
Häll ut smeten på välmjölad bänk, här är det viktigt att använda riktigt mycket mjöl eftersom degen är väldigt kladdig. Vid utbakning av gnocchisen använde jag mig av den här guiden.
Förvara gnocchisen i kyl, ev frys, tills du skall tillaga dem.
 
Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten. Ploppa i gnocchisen och låt koka 2-3 min ungefär - det är lätt att se när de är klara för då flyter de upp till ytan. Häll av i ett durkslag.
Värm upp olja i en liten kastrull, när oljan är het - fritera ett par salviablad någon minut och låt dem rinna av på hushållspapper.
Hacka hasselnötter och smält smör i en stor stekpanna. Häll i nötterna, gnocchisen och riv i salvia (spara några fina blad till servering). Stek på ganska hög värme tills gnocchisen fått lite färg, men akta så att det inte bränner. Salta och droppa över lite tryffelolja (inte för mycket - smaken skall bara vara subtil).
Lägg upp gnocchisen på tallrikar och garnera med friterad och färsk salvia.
Mat
1 kommentar
Kai

Salvia och smör är ett sånt underbart komplemen till gnocchi :) Riktig klassiker, det och al forno :)