Smokey Burger med sötpotatispommes & tryffeldressing

Borås må vara en håla till stad, men vi innehar faktiskt det bästa burgarstället - Tugg. Ett tag åt jag säkert en burgare i veckan där, men för att undvika att behöva vagga fram av fettma fick jag dra ner på den vanan.
Men de senaste dagarna har suget satt in igen efter en saftig burgare. Eftersom det nu står en fin barbequesås i kylen kan ju inget passa bättre än att slänga ihop en kopia av en av sina favoritburgare från Tugg - Smokey!
En saftig nötfärsburgare får nobelt sällskap av min barbequesås, bacon och ost, sötpotatispommes och en enkel tryffeldressing.
 
 
Ca 400g nötfärs
1/5 paket bacon
Valfri ost
Barbequesås
Sallad
Tomat
Valfritt bröd
 
1-2 sötpotatisar
Rapsolja
 
2-3 dl creme fraiche
Tryffelolja (med äkta tryffel)
 
Skala sötpotatis och skär i pommesstora stavar. Fråga mig inte vad knepet till sådär superkrispiga sötpotatispommes är för det har jag ännu inte klurat ut. Idag testade vi att först låta dem ligga i kallt vatten ett tag, vet inte om det hjälpte men de blev goda i alla fall och någorlunda krispiga.
Häll i rapsolja i en stor kastrull, ca 3-4 cm upp på kanten och värm upp. Testa om oljan är tillräckligt varm genom att lägga i en pommes - börjar den bubbla och ha sig är det lagom varmt.
Fritera pommesen i omgångar, inte för många i taget. De är klara när de börjar bli lite bruna. Låt de rinna av på hushållspapper och slunga dem sedan med salt.
 
Platta ut biffar av nötfärs ganska tunt, pensla med rapsolja, salta och peppra och stek/grilla biffarna på hög värme. Sänk värmen när de fått en fin yta på båda sidor och låt gå klart (medium helst). Lägg över valfri ost och låt smälta över.
Stek bacon krispigt.
 
Blanda cremefraiche med tryffelolja och smaka av med salt och peppar.
 
Montera burgaren med fralla, sallad, tomat, krispigt bacon och barbequesås. Servera med pommesen och tryffeldressingen!
Mat
0 kommentarer