Vardag med Granola & Paj

Så lika plötsligt som sommaren varje år kommer, lika fort passerade den. In träder åter vardagens lunk och en känsla av att det kanske blev lite för mycket rosé och god mat i sommar - kanske inte. Hur som haver kan jag tycka att det är skönt när vardagen med dess rutiner tar vid - skola, jobb, träning och matlådor om vartannat. Som en guldkant en tidig måndagsmorgon eller som ett snabbt och mättande mellanmål brukar jag ha en burk granola redo i köket. Det är så enkelt att göra och så mycket trevligare än ett färdigt paket från ICA, och i motsats till de köpta varianterna kan man proppa i med massor av de frön och nötter man tycker bäst om. Jag brukar blanda och variera hej vilt - kanel och torkade blåbär, rörsocker och cashew eller som idag med hasselnötter, kokos och favoriten tranbär.
 
 
 
 
Granola
Hasselnötter
Fiberberikade havregryn
Linfrö
Riven kokos
Solroskärnor
Pumpakärnor
0,5 dl Honung
0,5 dl Rapsolja
0,5 dl Vatten
Tranbär
 
Sätt ugnen på 150°c.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalet börja lossna, lägg dem i en kökshandduk och gnid bort skalet.
Grovhacka nötterna och fördela dem på en plåt tillsammans med havregryn, linfrön, kokos, solros- och pumpakärnor. Det skall täcka hela plåten och vara ett gött lager på ca 1-2cm.
Blanda ihop vätskan och häll över blandningen på plåten, massera alltihop så att vätskan fördelas jämnare. Här finns ingen given regel att det måste vara dessa tre ingredienser - rörsocker och smör är också gott.
Rosta granolan i en halvtimme och rör om flera gånger under tiden så att rostningen blir jämn.
Ta ut plåten, strö över tranbär och låt granolan svalna något innan du fyller en tätförslutande burk.
 
__________________________
 
Och så hade vi ju det där med matlådorna. En ofta illa tvungen komponent i dagarnas rutiner och inte sällan består den av alldeles för mjuk pasta och en halvtråkig köttfärssås. Paj, liksom lasagne, står lite ensamma bland listan av rätter som faktiskt lämpar sig riktigt bra som matlåda. De går inte bara utmärkt att frysa utan blir nästan godare sådär dagen efter. Det blev ingen bild på min paj idag - jag var lite för hungrig.. Men å andra sidan såg den ut som en helt vanlig paj som jag tror alla kan visualisera för sitt inre. Det är ett bra recept i alla fall och därför värt att dela.
 
Ostpaj med broccoli och kallrökt lax
 
Standard pajdeg
125g smör
2 dl vetemjöl
1 dl rågsikt (eller vetemjöl, eller vad helst du vill)
ca 3 msk vatten
 
Fyllning
1 burk keso (250g?)
2 ägg
1 dl grädde
ca 80g riven smakrik ost, ex prästost
1 broccoli
ca 175g kallrökt lax
 
Nyp ihop pajdegen och låt den stå i kylen en stund.
Dela broccolin i bitar och ånga den ett par minuter - låt den inte bli överkokt utan fortfarande ha en hård kärna.
Kavla ut degen och tryck ut den i form med lite högre kanter, ex en vanlig bakform med löstagbar kant eller liknande. Gör remsor av folie och trä kring kanterna på pajen (detta förhindrar att kanterna kasar ner under förgräddningen), samt nagga bottnen med en gaffel.
Grädda bottnen i ungefär 10 min.
Blanda under tiden äggstanningen genom att först vispa två ägg lätt, tillsätt keso, grädde, ost och salt och peppar. Smaka av så att det är tillräckligt saltat, men tänk på att både osten och laxen är salt.
Ta bort folien från pajen och fördela broccoli och lax jämnt, häll över äggstanningen och toppa med lite extra ost.
Grädda i ungefär 30 min.
 
Mat
frukost frön granola havregryn mellanmål musli nötter
0 kommentarer