Meatless Monday - Gnocchi med champinjoner, valnötspesto och ruccola

 
Jag tänker att vi börjar lugnt och fint med ett riktigt enkelt, snabbt och smakrikt vardagsrecept.
Gnocchi är ett pilligt och långdraget företag om man skall göra det själv från grunden, så därför tycker jag att man med gott samvete kan köpa färdig gnocchi från kyldisken.
Den här rätten är ganska mastig och receptet är väl egentligen för två personer. Men är man hungrig kan man äta allt själv, som jag råkade göra...
 
 
 
 
0,5 pkt färdig gnocchi
2-3 nävar skogschampinjoner
Smör
ca 1-1,5 dl valnötter
0,5 vitlöksklyfta (eller en liten en)
1-2 tumstora bitar parmesan
1-2 msk olivolja
En skvätt pressad citron
Persilja, hackad
Ruccola
 
Rosta valnötterna i en panna utan att de bräns. Mixa i en mixer tillsammans med vitlök, parmesan, olivolja, citronsaft, salt och peppar till en grovkornig massa. Smaka av ifall det behövs mer av någon av ingredienserna och späd eventuellt med mer olivolja. Ställ valnötspeston åt sidan.
Skär champinjonerna i klyftor.
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Smält smör i en panna och börja stek champinjonerna, salta och peppra.
Häll i gnocchin i det saltade vattnet. De är klara när de flyter upp till ytan. Ta då upp dem med en hålslev och släng ned dem bland champinjonerna. Låt dem gosa en stund.
Häll ned peston och låta den vara med en stund i goset, sänk eventuellt värmen. Osten kommer börja smälta, men det är trevligt om gnocchin och champinjonerna hinner få en lite gyllene yta.
Strö över hackad persilja och eventuellt lite flingsalt. Servera med rejält med ruccola - det behövs för att lätta upp den här annars ganska mastiga rätten.
 
Mat
champinjoner gnocchi meatless monday pesto ruccola svamp valnötter vardag vegetariskt veggo
2 kommentarer

Veggoutmaningen

Så... Hur många har sett Cowspiracy?
 
Jag har funderat på den här utmaningen ett tag men efter att ha sett den dokumentären i helgen fick jag en rejäl knuff. Så japp, det skall bli en Veggoutmaning! Helst skulle det ju vara en Veganutmaning, om man lyssnar på Cowspiracy, men jag är inte riktigt där än. Dock kan vissa recept enkelt göras veganska om man vill det.
 
Det här är helt enkelt en personlig utmaning i att inte bara gå Meatless Monday, utan köttfritt hela veckan. Utmaningen grundar sig dock inte i att jag vill bli vegetarian, jag älskar kött, men kan erkänna att min konsumtion av kött kanske är lite för hög och detta är ett första steg för att minska ned på den konsumtionen. Dessutom har många av mina kompisar klagat på att de gärna vill äta mer vegetariskt, men inspirationen tryter. Så - detta är även till er!
 
 
Såhär såg min köksbänk ut i eftermiddags, uppladdad med massor av färska grönsaker, rotfrukter, örter, linser och annat smått och gott.
 
Även om jag är en köttälskare är jag nog lika mycket en grönsaksälskare. Det som kan störa mig i många vegetariska rätter är att de ofta försöker härma etablerade kötträtter, där köttet bara byts ut mot någon grönsak eller annat fabricerat substitut som exempelvis quorn. Jag tänker inte riktigt så. Dels gillar jag varken quorn, tofu eller liknande och dels tycker jag att grönsaker, rotfrukter och frukter är fantastiska råvaror i sig själva som väl förtjänar att stå i centrum. Det finns mängder av möjligheter att komponera nya rätter med dessa råvarors unika smaker, konsistenser och färger.
 
 
Hoppas att den här utmaningen kommer till glädje för mer än bara mig själv, att ni kommer känna er inspirerade och kanske till och med lägga till ett och annat recept i er vegetariska repertoar.
 
Keep on cooking!
1 kommentar

Vitt, vitt, vitt

 
 
När solen idag sprack fram och gav en gnutta värme på mina iskalla kinder kan man ju inte undgå att få en liten känsla av vår. Jag vet, det är bara februari och det lär snöa flera gånger till innan man på riktigt får kalla det för vår. Mina nya, fina, vita sneakers får stå och damma ett tag till innan jag tar dem ut på en runda.
 
Men inspireras kan man alltid! Desto ljusare det blir, desto ljusare vill man varje år klä sig. De lite dammiga, pastellnyanserna av rosa och blått som blir vårens "trendigaste färger" växer faktiskt på mig, tillsammans med vitt, grått och koppar tar det udden av babykänslan man annars kan få av de färgerna och gör det lite mer sofistikerat.
 
 
 
Solglasögon och topp från Monki, kjol från & other stories och skor från H&M
2016 blå denim inspiration mode pastell rosa sneakers sol trender vitt vår
0 kommentarer