Meatless Monday - Gnocchi med champinjoner, valnötspesto och ruccola

 
Jag tänker att vi börjar lugnt och fint med ett riktigt enkelt, snabbt och smakrikt vardagsrecept.
Gnocchi är ett pilligt och långdraget företag om man skall göra det själv från grunden, så därför tycker jag att man med gott samvete kan köpa färdig gnocchi från kyldisken.
Den här rätten är ganska mastig och receptet är väl egentligen för två personer. Men är man hungrig kan man äta allt själv, som jag råkade göra...
 
 
 
 
0,5 pkt färdig gnocchi
2-3 nävar skogschampinjoner
Smör
ca 1-1,5 dl valnötter
0,5 vitlöksklyfta (eller en liten en)
1-2 tumstora bitar parmesan
1-2 msk olivolja
En skvätt pressad citron
Persilja, hackad
Ruccola
 
Rosta valnötterna i en panna utan att de bräns. Mixa i en mixer tillsammans med vitlök, parmesan, olivolja, citronsaft, salt och peppar till en grovkornig massa. Smaka av ifall det behövs mer av någon av ingredienserna och späd eventuellt med mer olivolja. Ställ valnötspeston åt sidan.
Skär champinjonerna i klyftor.
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Smält smör i en panna och börja stek champinjonerna, salta och peppra.
Häll i gnocchin i det saltade vattnet. De är klara när de flyter upp till ytan. Ta då upp dem med en hålslev och släng ned dem bland champinjonerna. Låt dem gosa en stund.
Häll ned peston och låta den vara med en stund i goset, sänk eventuellt värmen. Osten kommer börja smälta, men det är trevligt om gnocchin och champinjonerna hinner få en lite gyllene yta.
Strö över hackad persilja och eventuellt lite flingsalt. Servera med rejält med ruccola - det behövs för att lätta upp den här annars ganska mastiga rätten.
 
Mat
champinjoner gnocchi meatless monday pesto ruccola svamp valnötter vardag vegetariskt veggo
2 kommentarer
Veronica Wallgren

Åh vad gott!